Nyheter

Hva er alkoholfritt øl?

I Norge er øl som inneholder 0,7 volumprosent alkohol eller mindre regnet som «alkoholfritt».

For så vidt å kunne oppnå promille, måtte man ha drukket seks liter alkoholfritt øl på 20 minutter. Både ferskt brød og kefirmelk kan inneholde nesten like mye alkohol som alkoholfritt øl.

Alkoholfritt øl er det samme som øl i skatteklasse A. Lettøl er i skatteklasse B og kan inneholde opptil 2,7 volumprosent alkohol. Lettøl er altså ikke det samme som alkoholfritt øl. Vørterøl er fullstendig alkoholfritt.

Det er fordi det i motsetning til alkoholfritt øl som Munkholm ikke inneholder gjær i det hele tatt.

Slik brygges alkoholfritt øl

Det er i hovedsak to måter å brygge alkoholfritt øl på. Den ene er å fjerne alkohol etter at ølet er brygget, den andre er avbrutt gjæring.

Munkholm brygges med avbrutt gjæring. Det betyr at ølet brygges akkurat som alle andre typer øl. Det brukes vann, malt og humle, samt den samme gjæren som brukes i alkoholholdig øl.  

Når alkoholnivået nærmer seg 0,7 volumprosent, kjøles ølet raskt ned og det som er igjen av gjær fjernes. Da bevares den gode ølsmaken, i tillegg til fargen og skummet du forventer fra et skikkelig godt øl.

Hvert brygg med Munkholm går gjennom 130 sjekkpunkter før det sendes ut på markedet. Et eget smakspanel sjekker Munkholm akkurat like nøye som de sjekker alkoholholdig øl.

Så sunt er alkoholfritt øl

Alkoholfritt øl kommer svært godt ut av sammenligninger med mange andre drikkevarer. Den mest åpenbare helsefordelen er selvfølgelig det som ligger i navnet – det er alkoholfritt.

Men det inneholder også veldig lite sukker og er overraskende kalorifattig. Med bare 24 kalorier per 100 gram har alkoholfritt øl mindre enn halvparten så mange kalorier som fruktjuice. Det slår til og med skummet melk, som inneholder 33 kalorier.  

Som alt annet øl er vann hovedingrediensen også i alkoholfritt øl, og det hjelper å opprettholde væskebalansen. Men det inneholder også karbohydrater, sodium, vitaminer og mineraler som alle spiller en rolle når du har behov for å fylle på med energi.

Selvfølgelig er det ingenting som kan slå vann som verdens sunneste tørsteslukker. Men vann smaker langt fra like spennende som alkoholfritt øl, og det kjennes ikke som en skikkelig «premie» når du føler at du har gjort deg fortjent til det.

Fem gode grunner
til å velge alkoholfritt

1

Du får en fullverdig ølopplevelse til maten uten
negative alkoholrelaterte konsekvenser for helsen.

2

Det finnes et godt alkoholfritt øl til all slags mat og alle sammenhenger.
Munkholm er brygget som vanlig øl og finnes som pilsner,
fatøl, bayer, hveteøl (weiss) og IPA i tillegg til juleøl.

3

Du kan kjøpe det når som helst og hvor som helst.
Så lenge butikken er åpen, får du tak i alkoholfritt øl.
Stadig flere butikker har nå egne kjøleskap for Munkholm,
som betyr at du kan nyte ølet iskaldt med en gang.

4

Alkoholfritt øl inneholder langt mindre sukker enn mange andre
alkoholfrie alternativer, som for eksempel sukkerholdig brus.
Det er også svært få kalorier i alkoholfritt øl
– faktisk færre enn i skummet melk.

5

Øl uten alkohol koster lite, og det er billigere enn de fleste
andre alkoholfrie alternativer, inkludert ingefærøl, energidrikker,
mange typer brus og fruktjuice. For pengene får du dessuten en drikk
som er skikkelig god sammen med all slags mat.