ØL OG MAT

Hvordan velge øl til mat

Øl lar kokken skinne

Sett øl på bordet! Det gir maten og samværet litt ekstra glede – også til hverdags. Øl inneholder ikke tanniner og har også et lavt syreinnhold. Dette gjør det for mange enklere å kombinere øl med mat, enn vin. Det er også vel verdt å merke seg at med mangelen på syre i ølet kan du tillate noe mer syre i maten. Maten kommer ekstra godt til sin rett sammen med øl, fordi øl med sitt lavere alkoholinnhold dominerer smaksopplevelsen mindre enn vin.

Når jeg kombinerer øl og mat, er målet mitt å skape harmoni og balanse mellom maten og ølet. Øl og mat bør komplettere hverandre. Noe av det viktigste du bør tenke på er samsvar mellom intensiteten i mat og drikke. Velger du et lett øl med lite fylde sammen med smaksrik mat, vil ølet sikkert virke forfriskende og tørsteslukkende, men samtidig kan smaken av ølet forsvinne sammen med maten. Et smaksrikt øl kan på den andre siden "drukne" smaker i maten og overta dominansen i måltidet. Et måltid bygges vanligvis opp ved å starte med lett mat og lette øltyper. Så kan du bevege deg mot mer tyngre og kraftigere mat og smaksrike ølsorter utover i måltidet.

I mørke øl finner vi ofte litt av de samme smakene som vi finner i stekt og grillet mat. Det er de røstede notene fra kornet (malt) som kan ha samme smaker som stekeskorpen og disse matcher hverandre godt.

Bitre øl, som f.eks India Pale Ale (IPA) kan fort bli dominerende, og vil også forsterke bitre elementer i maten. Mat med salt og fett vil dempe den opplevde bitterheten i ølet.Hveteøl har lav bitterhet og her finner du også aromaer fra gjæren, som minner om krydder og tropisk frukt. Disse smakene kan fungere som ekstra krydder sammen med maten.  

Sødme og fylde i ølet kan komme både fra alkohol og fra restsødme i ølet. Graden av sødme i alkoholfritt øl avhenger av brygge-metoden. Munkholm er brygget som ekte øl, og siden gjæringen er stoppet veldig tidlig, før alkoholen dannes, er det mye restsødme igjen i ølet. Denne restsødmen bidrar til en opplevd fylde i ølet.

Sigrid Strætkvern, Stemningsskaper og Ølspesialist i Ringnes

Enkle tips for valg av øl til mat:

1

Smak og aroma i mat og drikke skal matche og utfylle hverandre, ikke konkurrere.

2

Til enkel retter, velg enkle lette øl.

3

Til smaksrik mat, velg mer smaksrike øl

4

Ølet kan med fordel ha mer sødme / fylde enn maten.

5

Bitterhet i øl forsterker bitterhet i mat, og omvendt.

6

Salt og fet mat demper opplevd bitterhet i øl.

7

Salt, syre og bitterhet i mat kan du balansere med sødme i ølet

8

Kullsyre, bitterhet og alkohol renser munnen for smaker.

Munkholm og mat  

Restsødmen vi finner i Munkholm gjør at disse ølene er fine å matche med mat. Munkholm Original og Munkholm fatøl er begge lyse, tørsteslukkende øl som har en flott balanse mellom malt, humle og gjær, og begge ølene har mye av samme bruksområde.  Munkholm Fatøl har litt mer smaksdybde.

MUNKHOLM FRUKTIG IPA

Munkholm Fruktig IPA er et forfriskende og velsmakende alkoholfritt øl. Smaken er fyldig, og bitterheten balanseres av toner fra tropiske frukter.

Les mer

MUNKHOLM FATØL

Munkholm Fatøl har en gyllen farge. Aromaen er preget av halm, høy og kjeks fra malt, og et hint av blomster fra humle. Smaken er lett fyldig med en balansert bitterhet og full maltsmak.

Les mer

MUNKHOLM BAYER

Munkholm Bayer har en nøttebrun farge. Aromaen er preget av nybakt grovbrød, høy, ristet malt og kjeks, med et hint av humle. Smaken er lett fyldig med en balansert bitterhet og full maltsmak.

Les mer

MUNKHOLM ORIGINAL

Munkholm Original har en lys strågul farge. Aromaen er preget av nyåpnet maltsekk, halm og høy fra malt, med et hint av blomster fra humle. Smaken er lett fyldig med en balansert bitterhet og full maltsmak.

Les mer

MUNKHOLM RADLER SITRON

Munkholm Radler Sitronsmak er en blanding av lemonade og alkoholfritt øl. Radler Sitron har et strågult, sløret utseende med tett hvitt skum. Aromaen er preget av sitrus, sitronskall og halm. Smaken er svært forfriskende og syrlig, med tydelig smak av sitronlemonade, med en fyldig ettersmak av malt. Munkholm Radler Sitronsmak egner seg til aperitiff, fisk, skalldyr, ost eller til dessert.

Les mer

MUNKHOLM Juleøl

Egner seg til tradisjonell norsk julemat som ribbe, pinnekjøtt, kalkun, torsk og lutefisk.

Les mer