Tre ting du bør tenke på når du velger drikke til mat

Å velge øl til mat er minst like spennende og interessant som å matche vin og mat. Med øl har du et bredere og mer sammensatt smakskart, og med disse tre enkle grunnreglene er du på god vei til å bli øl- og matekspert!

En god regel som er lett å huske er at lyse, lette øl passer til lyse og lette retter, og mørkere, mer komplekse øl gjør seg til mat med større og «mørkere» smak. Dette handler om å balansere ølets og matens aroma.

Lette og lyse øl som pilsner, hveteøl og lysere ales kan gjøre seg godt til mat som i seg selv ikke byr på stor kompleksitet i smak – lyst kjøtt, salater og sjømat. Mørkere øl som fatøl, bayer og mørke ales står seg bedre til mørkere kjøttmiddager og gryteretter.

Jo mer kompleks og utfordrende maten er, jo mer smak bør ølet by på. Tenk på at øl og mat skal komplimentere hverandre. Det ene må ikke overdøve det andre.

Pils er verdens favorittøl, og drikkes med glede til de fleste typer mat. Grunnen er at dette er et øl med perfekt balanse mellom bitterhet, humle og god maltsmak.

En iskald pils blir aldri «feil» omtrent uansett hva du serverer. Du kan drikke pils til pizza, pastaretter, lys sjømat, kylling, svin og spekemat. Iskald pils til grillmat er også godt, men bruker du spesielt sterke krydder eller hvis du griller mørkere kjøtt kan du vurdere øl med større smakspalett.  

3. Tenk tilberedning og tilbehør

Du kan velge øl ut fra råvaren som utgjør hoveddelen av måltidet. Kjøttkaker i brun saus er for eksempel som skapt for en god bayer, og en frisk pils passer godt når du serverer kyllingbryst med ris og salat.

Men det er forskjell på et kyllingbryst og chilimarinerte kyllingvinger på grillen. Til det siste er det bedre å for eksempel velge en IPA med mye fruktighet som kan hamle opp med det sterke, og droppe pilsen som kanskje vil «drukne» i konkurranse med krydderet.

Av og til er også tilbehøret såpass viktig at ølvalget bør justeres etter det. En pils eller et hveteøl kan være godt til en svinefilet. Men så snart det kommer fløtegratinerte poteter på bordet, er det behov for et fyldigere og mørkere øl som kan hamle opp med det fete – for eksempel en brown ale eller bayer.

1 hva skjer

dette er en test

test 2